+31 (0)6-52 65 37 61

Geef hackers geen vrij spel … Onderhoud je (WordPress) site!

Proficiat! Je nieuwe site staat online.
Je hebt er veel tijd en moeite ingestoken, je bent er blij mee, en nu ben je er vanaf.
Voorlopig mag de site ‘z’n werk gaan doen’ en jij hebt weer tijd voor de dingen waar je echt goed in bent.

Zo wordt er vaak over gedacht, en wij van Kahlo begrijpen dat best. Als je net een nieuwe auto of keuken hebt, wil je liever niet denken aan vervelende zaken als onderhoudscontracten, verjaring, afschrijvingen en keukenapparatuur die het laat afweten etc. etc

En dan hebben we het niet eens alleen over de inhoud. Want ook zoekmachines als Google laten verouderde site links liggen.

Maar verstandig is het niet. Net als een auto vraagt ook een site om onderhoud omdat je niet wilt dat ze vastloopt of erger nog … gehackt. Voorkomen is altijd véél beter dan genezen 🙂

Vraag dus altijd naar een ONDERHOUDSCONTRACT
Daar word je alleen maar rustiger van. En je loopt minder risico dat jouw website geblokkeerd wordt en opnieuw geïnstalleerd moet worden. Dat kost je uiteindelijk meer geld dan je aan een onderhoudscontract kwijt bent. Want WordPress is een geweldig systeem en wordt door miljoenen mensen wereldwijd gebruikt. Maar dit zorgt ervoor dat ook hackers dol zijn op WordPress 🙁

Ja, leuk allemaal… maar wat kost dat onderhoudscontract?
Dat is afhankelijk van de site die je hebt laten maken.
Heb je een basis WordPress site? Dan bieden wij een contract voor € 85,-/jaar.

Word ik dan nooit gehackt?
Die garantie kan NIEMAND bieden. Maar de kans dat je gehackt wordt, wordt aanzienlijk geminimaliseerd. En daarnaast kan alles sneller opgelost worden na een aanval. En dan is je site weer gewoon online.

Waarom moet ik daarvoor betalen? Ik betaal toch ook voor de Host ruimte?
Dat is wat anders. Wij zorgen ervoor dat de host voldoende is uitgerust om jouw site optimaal te laten functioneren. Het is feitelijk het fundament voor jouw site,
MAAR alles wat daarop wordt gebouwd moet aan bepaalde voorwaarden BLIJVEN voldoen.

En ja, er zijn Hosts die gouden bergen beloven, maar als je meer wilt dan een standaard website, betaal je toch altijd het gelag. Bijvoorbeeld door een buitensporige factuur voor het terugzetten van de database. Of omdat je meer wilt met je site en erachter komt dat dit niet mogelijk is omdat bepaalde functionaliteiten niet (goed) worden ondersteund.

Wat gebeurt er als ik gewoon NIETS doe?
Dat kan inderdaad een tijdje goed gaan maar los van het feit dat je daardoor minder goed gevonden wordt in de zoekmachines* kan het op den duur behoorlijk misgaan.
Je betaalt uiteindelijk niet al te veel geld voor de hostruimte omdat je deze met anderen deelt.
Je bent dus een huurder met ‘huisgenoten’ .**

Als jouw site –door nalatigheid- wordt gehackt, heeft dit ook consequenties voor jouw ‘huisgenoten’, en dat is iets wat wij als goede huisbazen niet mogen toelaten en vandaar dat verouderde site kans lopen dat ze geblokkeerd worden.

*en dat is toch de bedoeling nietwaar? De concurrent die hier wel aandacht aan besteedt, steelt op den duur de show.
**Tenzij je kiest voor een managed VPS systeem, maar dat is uiteraard aanzienlijk duurder (v.a. 1500,-/jaar).

Wat doen wij voor die €85,- /jaar ?
Voor dit bedrag heb je recht op 7 uur onderhoud en dit houdt de volgende werkzaamheden in:

  • Update volledige WordPress systeem. Vooral belangrijk bij een wijziging van bijvoorbeeld 7 naar 8, 8 naar 9 en ga zo maar door.
  • Controle van bepaalde scripts die wezenlijk zijn voor het juist functioneren van het systeem.
  • Updates van de -door ons geïnstalleerde- themes en plugins én controle van de veiligheid van deze plugins. Indien een bepaalde plugin niet meer wordt bijgewerkt of zelfs op een blacklist terecht dreigt te komen, zorgen wij voor een andere oplossing. ***
  • Controle van de back-up
  • Check database
  • Aanpassen van de belangrijkste wachtwoorden
  • Controle contactformulieren
  • Andere werkzaamheden die op dat moment belangrijk zijn.
  • Wil je MEER? En wil je dat wij vaker jouw site controleren? Neem dan contact met ons op voor een onderhoudscontract op maat: info@kahlo.nl.

*** Wat is niet inbegrepen en MOET je –regelmatig – zelf doen?
Wekelijks worden de plugins bijgewerkt en dat hoef je niet op hetzelfde tempo bij te benen. Zoals gezegd bewaken wij de grote lijnen. Als het een kleine update is, kun je soms zelfs beter niet upgraden. Het is namelijk niet altijd gezegd dat de aanpassing een verbetering is. Bij belangrijke wijzigingen wordt er vaak ook een melding geplaatst door de makers van een plugin.

Plugin bekijken aanpassingen

Ter verduidelijking: Door op ‘Details bekijken’ te klikken, kun je nagaan of het om een belangrijke wijziging gaat.

Een plugin bijwerken is niet moeilijk. Hieronder lees je hoe je dat moet doen.

Wil je dit niet? En wil je dat wij vaker jouw site controleren? Neem dan contact met ons op voor een onderhoudscontract op maat: info@kahlo.nl.

Bijwerken/checken WordPress systeem
Bij twijfel, vraag dan eerst om een back-up info@kahlo.nl.

Ga naar Dashboard -> Updates. En klik (indien nodig) op bijwerken.

Bijwerken plugins:
Ga naar Plugins -> geïnstalleerde plugins en plaats een vinkje voor de plugins die je wilt bijwerken.
Ga nu naar Acties onderaan, en selecteer op ‘Bijwerken’.  Klik vervolgens op ‘Toepassen’.
TIP: check dan wel even of bepaalde onderdelen (die voor jouw site)  belangrijk zijn nog goed functioneren.

Over Karen Nijst

Ik heb jarenlang als marketing-communicatie adviseur gewerkt en denk dat ik destijds één van de eerste ben geweest in Nederland, die een computer in huis haalde. Iedereen verklaarde me voor gek. Zo'n log ding ... dat is toch geen aanwinst voor het interieur? Maar ik was verkocht!
Inmiddels ben ik al lange tijd gecertificeerd php-programmeur en webdesigner, toch blijf ik het belangrijk vinden dat de site van mijn klanten er niet alleen gelikt uitziet maar óók resultaten oplevert. Dat doe ik door mee te denken met de klant, waarna ik de wensen ‘vertaal’ naar technische oplossingen. De laatste jaren bouw ik voornamelijk WordPress-sites, WOOCOMMERCE webwinkels en sites op maat, waarvoor ik de themes schrijf en verschillende plugins. Daarnaast help ik mijn klanten bij het schrijven van commerciële teksten die het goed doen in de zoekmachines.
Contact opnemen? +31 (0)6-52 65 37 61 info@kahlo.nl