+31 (0)6-52 65 37 61

Hoger scoren in Google? SEO hoeft niet moeilijk te zijn. Maar het moet niet ten koste gaan van de klant.

SEO, oftewel Search Engine Optimization (zoekmachine optimalisatie),  wordt door veel website-eigenaren gezien als ‘moeilijk’ en iets wat je beter aan specialisten kunt overlaten. En als je inderdaad alles uit je website en/of een AdWords Campagne wil halen, kan het verstandig zijn om met een erkend bureau in zee te gaan*.
Toch is er veel wat je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je website beter gevonden wordt. In dit artikel vind je verschillende SEO tips die je een handje helpen.

Kijk uit!* Sommige ‘specialisten’  beloven gouden bergen en wekken de suggestie dat jij als webbeheerder rustig achterover kunt leunen. Helaas werkt het zo niet en de gebruikte ’trucjes’ kunnen er zelfs voor zorgen dat je op een blacklist bij Google komt te staan. Ook wordt beloofd dat de site voor een relatief laag bedrag per maand een toppositie krijgt in Google. Maar vaak gaat het dan over zoektermen waarmee de klant vaak al goed scoort. Ik heb het verschillende keren zien gebeuren! Ben dus verstandig en kies altijd voor een erkend bedrijf, ook al betekent dit dat je dieper in de buidel moet tasten. 

Dit is goed! Lachende smileyIn onderstaand artikel laat ik zien hoe je zelf (WORDPRESS) webpagina’s kunt schrijven en optimaliseren, zodat deze beter scoren in de zoekmachines. Zonder dat daarbij allerlei vreemde goocheltrucs komen kijken. Voorwaarde is wel dat je jouw site niet verwaarloost maar regelmatig ‘voedt’ met nieuwe content als blogs, nieuwtjes en afbeeldingen. En wie kan beter vertellen over jouw vakgebied dan jij of jouw collega’s? 

Vallen de resultaten nog steeds tegen? Laat ons dan met een frisse blik naar jouw webpagina’s kijken of  naar je activiteiten in de social media!  Of misschien kunnen wij je helpen bij je zoektocht naar een betrouwbare partner die een AdWords Campagne (SEA) voor je opzet. Blijf realistisch en wantrouw mensen die gouden bergen beloven. Ondernemen op internet betekent gewoon ‘werk aan de winkel’ en soms is de concurrentie zo groot dat het lastiger wordt om bovenaan te komen in de zoekresultaten.

Laat je wegwijs maken in de wereld van ‘Goede SEO’.

Voor dit artikel heb ik o.a. gebruik gemaakt van verschillende bronnen, die je onderaan kunt vinden. Maar let op! De enige die precies weet hoe Google werkt, is Google zelf.
In deze blog vind je meer over:
Tip van een vrouwelijke onderneemster:

Zoekmachines begrijpen een webpagina nog steeds niet zoals een mens dat doet. Dus help je ze een handje met SEO

Hoe werken zoekmachines eigenlijk?

Zoekmachines struinen m.b.v. spiders het internet af en volgen elke link die ze tegenkomen. Deel je bijvoorbeeld een artikel op Facebook met een link naar je site, dan verhoog je de kans dat de spiders je vinden. Hoe vaker dit gebeurt, des te beter. Het helpt wel als de site die de link heeft geplaatst, zelf ook goed wordt gevonden en gewaardeerd.

Daarnaast willen deze searchengines dat er z.s.m. een duidelijk en relevant antwoord wordt gegeven op de zoekvraag.

Voorbeeld:
Stel, je bent op zoek naar een leuke betaalbare Bed and Breakfast in Zeeland. Dan wil je niet eerst tientallen sites bekijken die vertellen hoe mooi Zeeland is en dat er veel B&B’s te vinden zijn. Nee, je wil het liefst zo snel mogelijk een website vinden waar je leest dat de B&B van de familie Pietersen in Vlissingen een absolute aanrader is. Mét link naar de site waar je kunt boeken.

Content is King
Met content wordt niet alleen je tekst bedoeld maar ook de plaatjes en linkjes die je gebruikt. Deze bepalen of je webpagina hoog of laag scoort. Ook hier is relevantie belangrijk. Wil je dat mensen die op zoek zijn naar dat leuke B&B-adresje  in Zeeland op jouw site terecht komen, dan moet je het daar ook over hebben. Gebruik woorden als B&B en Zeeland in je tekst. En dat niet eenmaal, maar bv 5 keer (afhankelijk van de lengte van je tekst).
Dat lijkt een ‘open deur te zijn’ maar je wil niet weten hoe vaak ik het ben tegengekomen dat klanten zich afvroegen waarom ze niet werden gevonden op een bepaald zoekwoord, terwijl datzelfde woord nergens terug te vinden was op de website. Zelfs niet in de namen van de plaatjes.

SEO, Google, Bing en AI: Enkele belangrijke ontwikkelingen sinds 2018

Bing’s AI Revolutie

Het zal je niet ontgaan zijn dat Microsoft hun zoekmachine ‘Bing een flinke update heeft gegeven door er slimme technologie (AI) aan toe te voegen. Deze slimme hulpjes kunnen je nu beter helpen met zoeken op het internet door middel van tekst, maar ook m.b.v. plaatjes en video’s. Ze hebben het zelfs zo gemaakt dat je met Bing kunt praten alsof het een persoon is, waardoor zoeken op het web een stuk gemakkelijker wordt.

Hoewel dit allemaal heel handig klinkt, zijn er ook zorgen. Bijvoorbeeld over hoe veilig onze informatie is die we delen met Bing.

Ondanks al deze slimme technologie, blijft het belangrijk om creatief en origineel te zijn. Computers en AI kunnen ons veel werk uit handen nemen, maar de unieke ideeën en creaties van mensen kunnen ze niet vervangen. Dus, terwijl we genieten van al deze nieuwe technologie, moeten we ook onze eigen creativiteit niet vergeten!

Wat is het verschil tussen ChatGPT en Bing Chat AI?
Het grootste verschil ligt in hun toegang tot informatie.  Bing Chat AI heeft de mogelijkheid om in real-time te zoeken op het internet, waardoor het actuele informatie en nieuws kan leveren.​ ChatGPT beschikt over uitgebreide kennis tot het moment van zijn laatste update, maar kan geen nieuwe gebeurtenissen of informatie opzoeken.

Waar ik moeite mee heb is dat de informatie die nodig is voor de training van ChatGPT, inclusief kennis afkomstig van onze blogsites, bijdraagt aan de antwoorden en inzichten die ChatGPT kan bieden. Dit laatste gebeurt zonder directe interactie met de websites zelf, dus zonder dat dit resulteert in een hoger bezoekersaantal voor deze sites.

Wat vindt Google van door AI gegenereerde content?

Google heeft aangegeven dat het gebruik van AI om content te creëren die voornamelijk bedoeld is om de ranking in zoekresultaten te manipuleren, nog steeds wordt beschouwd als een overtreding van hun richtlijnen. Dit betekent dat het niet AI zelf is die problematisch is, maar hoe het wordt gebruikt. Het gaat erom dat de content waarde toevoegt voor de lezer en niet alleen gericht is op het manipuleren van rankings.

 

In de wereld van zoekmachineoptimalisatie (SEO) zijn er sinds 2018 enkele opmerkelijke verschuivingen en ontwikkelingen geweest in de manier waarop websites werden gerangschikt en zichtbaar zijn op Google.

2018: De Opkomst van Kleine Sites en Kwalitatieve Inhoud

In 2018 begon Google zich te richten op het in kaart brengen van kleinere websites die hoogwaardige en vaak zelfs betere inhoud boden dan hun grotere tegenhangers. Terwijl gevestigde platforms in de loop der tijd autoriteit hadden opgebouwd en het vertrouwen van consumenten hadden verdiend, wilde Google ervoor zorgen dat ook kleinere spelers met waardevolle inhoud zichtbaar werden.

2022: De Grote Algoritme-update tegen Slechte Linkbuilding

In de loop van 2022 introduceerde Google een ingrijpende algoritme-update die gericht was op het aanpakken van slechte linkbuildingpraktijken. Deze update benadrukte het belang van natuurlijke en kwalitatieve backlinks voor een gezonde SEO-strategie. Slechte linkbuilding werd aangepakt om ervoor te zorgen dat zoekresultaten nauwkeuriger en relevanter werden.
Onderaan in dit artikel lees je meer over linkbuilding.

2023: De Drievoudige Sleutel: Expertise, Autoriteit en Vertrouwen
E-E-A-T: expertise, experience, authoritativeness, and trustworthiness

In 2023 draait alles om expertise, autoriteit en vertrouwen. Het schrijven van artikelen die blijk geven van diepgaande kennis en deskundigheid binnen een specifiek vakgebied is van groot belang. Zorg er dus voor dat je je in je artikel laat zien dat je een autoriteit -en dus betrouwbare bron- bent binnen jouw vakgebied.

Naast inhoudelijke aspecten zijn ook de “core vitals” van een website van toenemend belang geworden. Deze omvatten:

 • de laadsnelheid van een site **,
 • de mobiele gebruiksvriendelijkheid en de algemene gebruikersinterface.

Laat zien hoe deskundig je bent! Degenen die op zoek zijn naar succes in Google Search, moet originele, hoogwaardige, op de mens gerichte inhoud produceren (EEAT).

Mobiele optimalisatie is niet langer een optie, maar een noodzaak, en een site moet niet alleen goed worden weergegeven op verschillende schermen, maar ook gemakkelijk te navigeren zijn, zodat bezoekers snel vinden wat ze zoeken.

Kortom, de afgelopen jaren hebben een verschuiving laten zien naar meer gelijkheid en focus op kwaliteit.

**Hier vind je enkele tools waarmee je de snelheid van je site kunt meten:

Google’s nieuwe chatbot Bard

Google heeft erkend dat ChatGPT een indrukwekkende en concurrerende technologie is, die een bedreiging kan vormen voor de dominantie van Google op de zoekmarkt. Google heeft daarom zijn eigen chatbot, Bard, gelanceerd als een alternatief voor ChatGPT.

Daar mag best een kritische kanttekening bij geplaatst worden. Want net als ChatGPT kan Bard de waarde en de zichtbaarheid van de oorspronkelijke content verminderen, omdat hij die samenvat, parafraseert, of hergebruikt zonder de gebruikers naar de originele sites te leiden.
Aan de andere kant kan AI helpen om content op maat te maken voor specifieke doelgroepen, wat het relevanter en aantrekkelijker maakt voor lezers. Ook kan AI helpen om makkelijker nieuwe ideeën en combinaties van woorden, zinnen en afbeeldingen te genereren.

Enkele concrete tips om een betere ranking te krijgen:

Blogs schrijven kan jouw SEO een flinke boost geven. En een blog schrijven is een beetje als lesgeven. Je geeft antwoord op de vraag van je klanten.

Vraag je bij het schrijven van een blog of artikel altijd af welke vraag van welke klant je wenst te beantwoorden. Gebruik zoveel mogelijk hetzelfde taalgebruik als je klant. Een beetje alsof je voor de klas staat dus 🙂

 • Kies voor een goede domeinnaam direct gekoppeld aan webhosting. (dus geen verwijzing/ redirect)
 • Maak een website voor gebruikers, niet voor zoekmachines.
 • Zorg voor een beveiligde site (SSL). Een beveiligde site herken je aan het slotje bovenaan naast het site-adres. Daarnaast begint de domeinnaam altijd met https.
 • Zorg dat de site snel is. Bespaar dus niet op goede webhosting en plaats geen grote afbeeldingen op je site.
 • Wil je video gebruiken op een webpagina? Plaats de video dan bij voorkeur op Youtube.  Youtube is van Google en je kunt de video insluiten op jouw eigen website.
 • Maak een nuttige site, met veel informatie, en schrijf pagina’s die jouw antwoord op de vragen duidelijk en nauwkeurig te beschrijven.
 • Een alt tag toevoegen

  Een alt tag toevoegen

  Zorg ervoor dat alt-attributen beschrijvend en nauwkeurig zijn. Deze zg. alternatieve tekst, is zichtbaar als de afbeelding niet geladen kan worden en wordt ook uitgesproken door software die doven of slechthorenden gebruiken. Daarnaast gebruikt de zoekmachine de tekst om te bepalen waar de afbeelding over gaat.

 • Gebruik trefwoorden (zoekwoorden) om beschrijvende, mensvriendelijke URL’s te creëren.
 • Bedrieg je bezoekers én Google NIET door verschillende inhoud te presenteren (bijvoorbeeld door naast de site andere mappen met ‘landingspagina’s’ te plaatsen of door plaatjes populaire namen te geven die niets te maken hebben met hetgeen op de afbeelding staat… etc etc) Dit wordt aangeduid als cloaking.
 • Zorg voor een 301-omleiding of een rel = “canonical” element in de link om –in geval van pagina’s met vrijwel gelijke content-  te verwijzen naar de hoofdpagina. Dit is ook aan te raden als je een blogbericht wenst te verwijderen. De Yoast-plugin kan je hierbij helpen.
  Voorbeeld Canonieke URL van YoastVoorbeeld (zie plaatje):
  Omdat mijn blog over het aanleveren van fotomateriaal voor je website of printwerk ook op de site van een klant is geplaatst, heb ik de URL van de originele blog -m.b.v. de Yoast plugin-  gekopieerd en bij Geavanceerd -> Canonieke URL geplakt.
 • Ook kun je veel voordeel behalen door je website aan te melden op https://www.google.nl/business/
Een van de belangrijkste elementen voor het opbouwen van een online marketing strategie rondom SEO is empathie voor jouw publiek. Zodra je begrijpt waar de gemiddelde zoeker en meer specifiek: jouw doelgroep naar zoekt, kun je deze effectiever bereiken en blijf je boeien.

Lokale SEO-optimalisatie, 9 tips

Lokale SEO-optimalisatie is van groot belang voor bedrijven die zich richten op een specifieke geografische regio, zoals bijvoorbeeld Noord-Brabant. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om je website lokaal te optimaliseren voor SEO:

 1. Claim en optimaliseer Google Mijn Bedrijf: Zorg ervoor dat je een Google Mijn Bedrijf-profiel hebt aangemaakt en geclaimd. Vul alle relevante informatie in, zoals je bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer, openingstijden en een beschrijving van je diensten. Voeg ook foto’s toe die de lokale sfeer weergeven.
 2. Gebruik Lokale Zoekwoorden: Integreer relevante lokale zoekwoorden in je website-inhoud, metatags en headers. Denk aan zoektermen zoals “website laten maken Brabant”, “bureau Eindhoven”, en andere regio specifieke termen.
 3. Lokale Trefwoorden in Content: Creëer waardevolle content die relevant is voor de lokale doelgroep. Schrijf blogposts, artikelen en case studies die inspelen op lokale onderwerpen, gebeurtenissen en trends.
 4. NAP-gegevens: Zorg ervoor dat je NAP (Name, Address, Phone Number) consistent is op je website, Google Mijn Bedrijf en andere online vermeldingen. Dit helpt zoekmachines om de juiste informatie over je bedrijf weer te geven.
 5. Lokale Reviews en Beoordelingen: Moedig tevreden klanten aan om beoordelingen achter te laten op platforms zoals Google Mijn Bedrijf, Yelp, en relevante branchegerelateerde websites. Positieve lokale reviews kunnen je online reputatie verbeteren en je zoekresultaten verbeteren.
 6. Lokale Backlinks: Bouw links van andere lokale websites, zoals lokale bedrijfsgidsen, nieuwsbronnen en blogs. Dit kan je autoriteit in de lokale zoekresultaten vergroten.
 7. Schema Markup: Gebruik schema markup om belangrijke informatie zoals je adres, telefoonnummer, openingstijden en recensies te markeren. Dit helpt zoekmachines om je gegevens beter te begrijpen en weer te geven in de zoekresultaten.
 8. Lokale Contentstrategie: Ontwikkel een contentstrategie die lokale onderwerpen en nieuws behandelt. Dit kan het delen van lokale klantverhalen, evenementen, tips en inzichten omvatten.
 9. Lokale Sociale Media: Gebruik lokale sociale mediaplatforms om je bedrijf te promoten en deel te nemen aan gesprekken binnen de lokale gemeenschap.

Meer domeinnamen redirecten naar één site?

Heeft dat toegevoegde (SEO) waarde?

Foto van Frida Kahlo, naar wie ik mijn bedrijf heb vernoemdJaren voordat de zoekmachine van Google populair werd, bouwde ik al websites. Mijn bedrijf heb ik destijds Kahlo gedoopt, omdat ik tijdens een rondreis in Mexico zwaar onder de indruk raakte van kunstenares ‘Frida Kahlo‘.

Als ik destijds had geweten wat ik nu weet, had ik dit nooit gedaan. Wie alleen al op het woordje ‘Kahlo’ zoekt, treft duizenden zoekresultaten die over deze kunstenares gaan. De concurrentie is gigantisch. Maar omdat je een bedrijfsnaam ook weer niet zo gauw verandert, heb ik een paar jaar geleden besloten de domeinnaam te veranderen van kahlo.nl naar kahlowebsites.nl
-zie uitleg over Longtail zoektermen hieronder

De naam kahlo.nl gebruik ik nog steeds, omdat ik dit handig vind in de communicatie. Lekker kort en krachtig.
Maar ik koester niet de illusie dat ik hiermee mijn positie (ranking) in de zoekresultaten verhoog. Het kopen van verschillende domeinnamen die verwijzen naar één categorie- of webpagina, is vrijwel zinloos.

Hoe ‘kijken’ zoekmachines? En hoe help je ze een handje. Enkele SEO-tips!

Zoals gezegd is het bij Search Engine Optimization (SEO) belangrijk om ervoor te zorgen dat zowel gebruikers als zoekmachines begrijpen waarover de geboden informatie gaat.

En alhoewel zoekmachines veel slimmer zijn geworden, kunnen ze in veel opzichten een webpagina nog steeds niet begrijpen en zien zoals een mens dat doet. SEO helpt de engines erachter te komen waar elke pagina over gaat, en hoe deze nuttig kan zijn voor de bezoekers.

VOORBEELD:
Stel je plaatst een foto van een schilderij online.  Als mens zou je dit kunnen beschrijven als “een mooie afbeelding van een vrouwelijk naakt, realistisch geschilderd”. Een zoekmachine kan dit echter niet zo goed en heeft behoefte aan wat meer uitleg. Dit kan door bijvoorbeeld beschrijvende termen in de naam van het plaatje op te nemen.  Ofwel schilderij-vrouwelijk-naakt.jpg i.p.v. DC12435987.jpg. En een alt-tag toe te voegen waarin het plaatje wordt beschreven.

Voorbeeld dat laat zien hoe zoekmachines een plaatje bekijken. Via de broncode dus

Bovenstaand voorbeeld zorgt voor een dilemma, omdat de menselijke bezoeker vaak liever mooie afbeeldingen ziet dan veel tekst. Voor een robot is het precies andersom! Probeer dus om een schilderij of een product in een webwinkel zo goed mogelijk te beschrijven. Bijvoorbeeld via een uitklapmenu met meer informatie.

UPDATE FEBR. 2024
Moderne zoekmachines zoals Google en Bing hebben inmiddels geavanceerde AI-technologieën ontwikkeld die hen in staat stellen om afbeeldingen beter te ‘begrijpen’. Ze kunnen nu elementen binnen een afbeelding identificeren en interpreteren, wat helpt bij het categoriseren en indexeren van content voor relevante zoekopdrachten. Echter, voor optimale SEO-prestaties is het nog steeds essentieel om afbeeldingen te voorzien van beschrijvende bestandsnamen en alt-tags. Deze praktijken bieden zoekmachines extra context en verbeteren de toegankelijkheid, wat bijdraagt aan een betere gebruikerservaring en zoekmachine ranking.

Voorbeeld Yoast preview Google snippetVerwerk de belangrijkste zoekwoorden

Een zoekwoord (ofwel keyword) is een bepaald woord -of een combinatie van woorden-  die iemand gebruikt in zoekmachines als Google. Als deze (grotendeels) matchen met de woorden die jij op een bepaalde webpagina hebt geplaatst, dan is de kans groot dat je bovenaan  staat in de zoekresultaten.

Hoe verwerk je die keywords?
Als je over een Content Management Systeem beschikt – zoals WordPress- , kun je vrij makkelijk teksten en images plaatsen waarin de belangrijkste zoektermen zijn verwerkt. Hoewel zoektermen niet te vaak voor moeten komen, is het aan te bevelen dat ze -afhankelijk van de lengte-  minimaal 4x in de tekst voorkomen.

Bijvoorbeeld:

 • In de titel  (en URL)
 • in de description, ofwel Meta-omschrijving**
 • het eerste woord van de tekst,
 • in een subkop,
 • in de opsomming,
 • vetgedrukt in de tekst.
 • In de namen van je afbeeldingen.

**Dit kun je het beste doen met de plugin van Yoast! Zie plaatje.

Voorbeeld dat laat zien dat je een plaatje een goede naam moet geven

Ook afbeeldingen die je gebruikt, kun je het best een andere naam geven -met zoekwoord- voordat je ze in je artikel plaatst. Met een naam als ZOC8965fD556.jpg kan een zoekrobot niet zo veel.

Voorbeelden van SEO- valkuilen of verwarring die kan ontstaan:

 • Een bepaalde pagina biedt wel degelijk een relevant antwoord, maar er wordt teveel vakjargon gebruikt, terwijl de vraagstellers algemene beschrijvingen gebruiken. Zoals het schrijven over “food koelunits” wanneer mensen daadwerkelijk zoeken naar “koelkasten”.
 • (Te) Creatieve titels.  Je schrijft bijvoorbeeld over jouw geweldige zwembad waar je ook heerlijk Martini’s kunt drinken aan de poolbar. Je doopt dit artikel: ‘Relaxed wet Martini’s  in a wet suite’ en de zoekmachine  begrijpt niet meer waarover het artikel gaat.

SEO-optimalisatie. Zoekwoorden Research:

Tip van een blonde onderneemster

Keywords zijn nog steeds belangrijk. Maar overdrijf niet.

Keyword (ofwel sleutelwoord ofwel zoekterm) onderzoek is een van de meest belangrijke, waardevolle en hoog rendement activiteiten op het gebied van search marketing. Door te speuren naar de juiste keywords leer je niet alleen om de juiste woorden in de juiste zinnen te zetten***, je komt zo ook veel meer te weten over jouw klanten.

 *** Let op! één van de belangrijkste tips van Google is dat je een website –vooral- voor gebruikers maakt, en niet voor zoekmachines.  Dit betekent dat teksten die vol staan met zoekwoorden, niet per definitie makkelijk te behappen zijn door de lezer. Daarnaast loop je het grote risico dat Google deze aanpak gaat zien als misbruik, met alle gevolgen van dien.

Wat zijn ‘goede’ zoekwoorden?
Om de waarde van een zoekwoord te begrijpen, moeten we onze eigen website begrijpen.

Vraag jezelf …

 • Is dit keyword echt relevant voor wat je wil vertellen c.q. verkopen? En zo ja, zijn er dan wellicht meer woorden nodig? Zie uitleg ‘longtail zoekterm’ hieronder.
 • Als zoekers dit woord gebruiken en op jouw site terecht komen:  vinden ze dan ook wat ze zoeken?
 • Zullen ze blij zijn met wat ze vinden ?
 • Zal zo’n bezoek resulteren in aankoop of andere organisatiedoelen ?

Indien het antwoord op al deze vragen een duidelijk “Ja!” is, dan heb je een goed zoekwoord.

Zoek zelf m.b.v. jouw keyword in de grote zoekmachines

 • Want zo krijg je inzicht in de mate van competitie.  Staan er namen bij tegen wie het moeilijk concurreren is?
  Zo weet ik dat ik met deze blog niet gauw bovenaan zal staan in Google. De concurrentie op een zoekterm als SEO is te groot. Maar zoals gezegd, schrijf ik niet alleen voor Google. Ik wil ook mijn klanten helpen.
 • Staan er veel advertenties boven en rechts naast de organische (niet betaalde) zoekresultaten? Dit betekent vaak dat het om een lucratief zoekwoord gaat.
 • Maak een test campagne op Google Adwords pagina en maak gebruik van de zoekwoordenplanner bij de Hulpprogramma’s.

In het verhaal hierboven heb ik het voornamelijk over ‘shorttail’ zoekwoorden, waarbij de concurrentie vaak erg hoog is. De laatste jaren wordt er steeds vaker gezocht op longtail keywords.

grafiek die laat zien dat er steeds meer wordt gezocht op longtail zoektermen

 

Wat zijn longtail zoektermen?

SHORTTAIL:
Als je op zoek bent naar een betrouwbare homeopathische online dokter, en je alleen het woordje  ‘dokter’ typt in de zoekbalk dan kun je op je vingers natellen dat het aantal niet relevante zoekresultaten gigantisch is.

MIDDLE TAIL
Vervolgens zoek je op ‘Online dokter’.  De concurrentie is nog steeds groot, maar Google begrijpt al beter waarnaar je op zoek bent.

LONG TAIL
Nu typ je ‘betrouwbare homeopathische online dokter’.
Vervolgens worden er nog heel veel resultaten getoond, maar de kans dat je vindt wat je zoekt, is veel groter.

Bedenk dus bij elke pagina of bericht (blog) die je publiceert, welke vraag -van welke bezoekers- jij wenst te beantwoorden. Verplaats je in de -door jou gewenste- bezoekers en denk na over de vragen die zij kunnen hebben.

Hoe komen we meer te weten over de zoekwoorden?
Enkele online hulpmiddelen die helpen bij jouw SEO-optimalisatie:

Blijf realistisch!

De juiste ‘longtail’ zoekwoorden toepassen, in tekst en techniek, zijn geen garantie voor succes. Als grote merken dezelfde woorden gebruiken (en meer geld besteden aan  Adwords campagnes), wordt het voor kleinere aanbieders een zware strijd om –redelijk- bovenaan te komen staan in de zoekresultaten . Dit kan soms jaren van inspanning kosten.

LinkBuilding, gebruik maken van (externe) links.

Voor zoekmachines die het web doorzoeken, zijn hyperlinks de ‘bruggen’ tussen verschillende webpagina’s. Dat wil zeggen dat als veel andere (betrouwbare)  sites naar jou verwijzen m.b.v. een link, jouw content eerder gevonden wordt en een hogere positie behaalt in de zoekresultaten.

Door middel van links kunnen zoekmachines niet alleen de populariteit van een website analyseren maar ook zaken als vertrouwen, mate van spam, en gezag. Betrouwbare sites linken vaak naar andere vertrouwde sites, terwijl ‘spammy sites’ slechts een paar links van betrouwbare bronnen ontvangen.

Als veel betrouwbare én relevante partners een link plaatsen naar jouw site, is dat een vorm van erkenning die ook door de zoekmachines gewaardeerd wordt!

Welke invloed kunnen (welke) links hebben op de ranking?

 • Lokale / Topic/ Specifieke Populariteit
  Bijvoorbeeld:
  op jouw site verkoop je herenkleding. Een link naar jouw site op de site van een bekend mode-ontwerper, zal veel meer waarde hebben dan een link op een website over rolschaatsen.
 • TrustRank
  Links op vertrouwde domeinen zoals universiteiten, websites van de overheid en non-profit dragen bij aan een hogere ranking.
 • Link Neighborhood
  Spam banden gaan vaak in beide richtingen. Denk goed na voordat je zelf een link plaatst naar een ander site.
 • FreshRank
  Wordt er veel naar jouw site gelinkt? Stop dan niet met linkbuilding. Ook de ‘versheid’ van een link wordt beoordeeld. Geen nieuwe links, betekent dat een site zakt in de ranking.
 • Delen op sociale netwerken
  Laat sociale diensten zoals Facebook en Twitter niet links liggen!
  Hoewel zoekmachines anders omgaan met sociaal gedeelde koppelingen, worden ze wel opgemerkt. Er is veel discussie onder de “zoekprofessionals” over hoe deze links precies gesignaleerd worden in de algoritme, maar niemand zal het toenemende belang van sociale kanalen ontkennen .

Hoe zorg je voor links naar jouw site?

 • “Natuurlijke” Links
  Links die geplaatst worden door webmasters die graag willen linken (verwijzen) naar jouw content of bedrijf. Dit vereist geen specifieke actie van de SEO. Wel blijft het creëren van waardig materiaal (boeiende content!) belangrijk. Daardoor vergroot je de kans op meer ‘natuurlijke’ links.
 • Manual ” Outreach ” Link Building
  De SEO kan andere webeigenaren benaderen om een link te plaatsen naar de eigen site.  Veelal is dit tegen betaling of omdat de SEO de ander ervan kan overtuigen dat het plaatsen van een link ook voor hun eigen belang kan zijn .
 • Zelf Gemaakt
  Honderdduizenden websites bieden elke bezoeker de mogelijkheid om links te plaatsen in een forum, bij het commentaar op een blog of gebruikersprofiel. Dit soort links kunnen echter beschouwd worden als spam, dus overdrijf het niet.

Voorbeelden van Link Building strategie

 • Vraag aan jouw klanten om een link te plaatsen op hun site!  Dit kan in de vorm van een tekstlink, banner of m.b.v. een plaatje.
  Let OP:  Zorg ervoor dat de link SEO-geoptimaliseerd is. Een plaatje geef je een beschrijvende naam.
  => Dus: fles-met-naam-van-het-product.jpg i.p.v. DC123589C.jpg.
  => Een goede alt-tag.
  => Een tekstlink als deze: Meer informatie over wasmachine naam X is beter dan ‘klik hier voor meer info’.
 • Begin een bedrijfsblog.
  Maak er een waardevolle, informatieve en onderhoudende blog van die graag door mensen wordt gelezen én gedeeld!
 • Zorg voor pagina’s die spontaan gedeeld worden. Een erg goed – maar duizelingwekkend- voorbeeld is http://www.master-cleaners.co.uk/blog/how-not-to-clean-a-window/. Een pagina op een verder vrij saaie site over ‘Office Cleaners’.  In de SEO wereld  wordt dit vaak “linkbait” genoemd.
 • Zorg voor nieuwswaarde.
  Verdien de aandacht van de pers, bloggers en andere nieuwsmedia zodat ze een link plaatsen naar jouw site.  Soms kan dit op eenvoudige wijze. Zoals het weggeven van gratis coupons of de organisatie van een loterij.

301, 404 en 410

Waarom Je Niet Zomaar een Blog Moet Weggooien: De Rol van Redirects, 301, 404 en 410 in SEO

Zoals je uit deze blog al kunt concluderen, spelen blogs een cruciale rol in het delen van informatie, het opbouwen van een publiek en het verbeteren van de SEO-positie van een website. Het kan echter verleidelijk zijn om de URL van de blog te veranderen of om verouderde blogs weg te gooien om plaats te maken voor nieuwe inhoud. Maar voordat je op die ‘delete’ knop drukt, zijn er enkele belangrijke overwegingen, met name met betrekking tot redirects (301, 404 en 410), die je moet begrijpen.

301 Redirects: Het behouden van waarde

Een 301 redirect is een permanente omleiding van de ene URL naar de andere. Als je een oude blog wilt verwijderen, is het aanbevolen om een 301 redirect in te stellen naar een andere relevante (!) pagina op je website. Dit zorgt ervoor dat de waarde van de oude blog wordt doorgegeven aan de nieuwe pagina. Bezoekers die op oude links klikken, worden naar de nieuwe locatie geleid, wat de gebruikerservaring verbetert en SEO-waarde behoudt.

404 en 410 Errors: Wanneer kan dit nuttig zijn?

Een 404-foutmelding geeft aan dat de opgevraagde pagina niet is gevonden, terwijl een 410-foutmelding aangeeft dat de pagina permanent is verwijderd. Het is verleidelijk om 410 te gebruiken voor verwijderde inhoud, maar het kan beter zijn om 301-redirects te gebruiken om eventuele resterende waarde door te geven.

Er zijn echter situaties waarin een 404 of 410 geschikt kan zijn, zoals wanneer de inhoud niet langer relevant is, geen waarde heeft en geen vergelijkbare vervangende pagina heeft. Dit helpt zoekmachines te begrijpen dat de pagina niet langer beschikbaar is en voorkomt dat gebruikers gefrustreerd raken door het volgen van dode links.

Hoe kun je een 301 of 410 instellen?

Als je een contentmanagementsysteem (CMS) zoals WordPress gebruikt, zijn er verschillende plugins die je kunt gebruiken om 301 en 410 redirects gemakkelijk in te stellen. Een betrouwbare plugin is Yoast SEO Premium. Maar je kunt ook kiezen voor een gratis plugin zoals ‘Redirection’.

NB: Het gebruik van deze plugins is volledig op eigen risico en het is altijd raadzaam om de nodige voorzichtigheid te betrachten bij het selecteren en gebruiken van -vooral de gratis-  plugins.

Onthoud dat het correct instellen van redirects een nauwgezette taak is. Als je twijfelt, kan het nuttig zijn om hulp te zoeken bij een webontwikkelaar of een SEO-expert.

 

 

SEO is meer dan techniek: het draait om je publiek

Last but not least:
SEO draait NIET alleen om de technische details! Het gaat uiteindelijk om mensen. Vergeet niet om zelf je site te promoten. Bijvoorbeeld via Social Media.

Je kunt een perfecte website bouwen, maar de inhoud ervan kan onzichtbaar blijven voor zoekmachines. Tenzij je de content promoot. Dit komt omdat de zoektechnologie zich uiteindelijk baseert op de statistieken van ‘de relevantie en mate van belangrijkheid’ om de resultaten weer te geven.

Ook mensen kunnen ervoor zorgen dat jouw website beter bezocht wordt!

Als niemand enthousiast reageert op jouw geweldige blog -door bijvoorbeeld een artikel te delen of ernaar te verwijzen via een link-, kan de zoekmachine er tóch voor kiezen om de pagina te negeren. De engines zijn namelijk niet in staat om fantastische stukken tekst op jouw site door mensenogen te zien. Alleen mensen kunnen ontdekken, reageren en anderen overtuigen om het stuk ook eens te lezen.

Dit betekent dat een site die door de zoekmachines ‘begrepen’ wordt, weliswaar een goede basis vormt voor betere vindbaarheid, maar niet dat de web ondernemer tevreden achterover kan leunen om het helemaal over te laten aan de techniek. Hij/zij zal de site moeten bijhouden, regelmatig voeden met interessante content en promoten in de social media of via de sites van partners.

Veel succes!

Dit artikel is in februari 2024 bijgewerkt

Over Karen Nijst

Ik heb jarenlang als marketing-communicatie adviseur gewerkt en denk dat ik destijds één van de eerste ben geweest in Nederland, die een computer in huis haalde. Iedereen verklaarde me voor gek. Zo'n log ding ... dat is toch geen aanwinst voor het interieur? Maar ik was verkocht!
Inmiddels ben ik al lange tijd gecertificeerd php-programmeur en webdesigner, toch blijf ik het belangrijk vinden dat de site van mijn klanten er niet alleen gelikt uitziet maar óók resultaten oplevert. Dat doe ik door mee te denken met de klant, waarna ik de wensen ‘vertaal’ naar technische oplossingen. De laatste jaren bouw ik voornamelijk WordPress-sites, WOOCOMMERCE webwinkels en sites op maat, waarvoor ik de themes schrijf en verschillende plugins. Daarnaast help ik mijn klanten bij het schrijven van commerciële teksten die het goed doen in de zoekmachines.
Contact opnemen? +31 (0)6-52 65 37 61 info@kahlo.nl