Hoger scoren in Google? SEO hoeft niet moeilijk te zijn.
Zolang de klant maar centraal staat!
SEO, oftewel Search Engine Optimization (zoekmachine optimalisatie), wordt door veel website-eigenaren gezien als ‘moeilijk’ en iets wat je beter aan specialisten kunt overlaten. En als je inderdaad alles uit je website wil halen, kan het verstandig zijn om met een erkend bureau in zee te gaan*.
Toch is er veel wat je zelf kunt doen om ervoor te zorgen dat je website beter gevonden wordt. In dit artikel vind je verschillende SEO tips die je een handje helpen.
* Sommige ‘specialisten’ beloven gouden bergen en wekken de suggestie dat jij als webbeheerder rustig achterover kunt leunen. Helaas werkt het zo niet en de gebruikte ’trucjes’ kunnen er zelfs voor zorgen dat je op een blacklist bij Google komt te staan. Ook wordt beloofd dat de site voor een relatief laag bedrag per maand een toppositie krijgt in Google. Maar vaak gaat het dan over zoektermen waarmee de klant vaak al goed scoort. Ik heb het verschillende keren zien gebeuren!
In onderstaand artikel laat ik zien hoe je zelf (WORDPRESS) webpagina’s kunt schrijven en optimaliseren, zodat deze beter scoren in de zoekmachines. Zonder dat daarbij allerlei vreemde goocheltrucs komen kijken. Voorwaarde is wel dat je jouw site niet verwaarloost maar regelmatig ‘voedt’ met nieuwe content als blogs, nieuwtjes en afbeeldingen. En wie kan beter vertellen over jouw vakgebied dan jij of jouw collega’s?
Vallen de resultaten nog steeds tegen? Laat ons dan met een frisse blik naar jouw webpagina’s kijken of naar je activiteiten in de social media! Of misschien kunnen wij je helpen bij je zoektocht naar een betrouwbare partner die een AdWords Campagne (SEA) voor je opzet. Blijf realistisch en wantrouw mensen die gouden bergen beloven. Ondernemen op internet betekent gewoon ‘werk aan de winkel’ en soms is de concurrentie zo groot dat het lastiger wordt om bovenaan te komen in de zoekresultaten.
Laat je wegwijs maken in de wereld van de ‘Goede SEO’.
Dit is echter geen exacte wetenschap! De enige die weet hoe Google precies werkt, is Google zelf.
TIP: voordat je dit artikel gaat lezen:
Vraag jezelf af met welke zoekterm(en) je jouw eigen site denkt te kunnen vinden. En lees dan verder.

Zoekmachines begrijpen een webpagina nog steeds niet zoals een mens dat doet. Dus help je ze een handje met SEO
Hoe werken zoekmachines eigenlijk?
Zoekmachines struinen m.b.v. spiders het internet af en volgen elke link die ze tegenkomen. Deel je bijvoorbeeld een artikel op Facebook met een link naar je site, dan verhoog je de kans dat de spiders je vinden. Hoe vaker dit gebeurt, des te beter. Het helpt wel als de site die de link heeft geplaatst, zelf ook goed wordt gevonden en gewaardeerd.
Daarnaast willen deze searchengines dat er z.s.m. een duidelijk en relevant antwoord wordt gegeven op de zoekvraag.
Voorbeeld:
Je bent op zoek naar een leuke betaalbare Bed and Breakfast in Zeeland. Dan wil je niet eerst tientallen sites bekijken die vooral vertellen hoe mooi Zeeland is. En daarnaast vind je het waarschijnlijk fijn als je op verschillende websites (en social media) leest dat de B&B van de familie Pietersen in Vlissingen een absolute aanrader is. Mét link naar de site waar je kunt boeken.
Content is King
Met content wordt niet alleen je tekst bedoeld maar ook de plaatjes en linkjes die je gebruikt. Deze bepalen of je webpagina hoog of laag scoort. Ook hier is relevantie belangrijk. Wil je dat mensen die op zoek zijn naar dat leuke B&B-adresje in Zeeland, dan moet je het daar ook over hebben. Gebruik woorden als B&B en Zeeland in je tekst. En dat niet eenmaal, maar bv 5 keer (afhankelijk van de lengte van je tekst).
Dat lijkt een ‘open deur te zijn’ maar je wil niet weten hoe vaak ik het ben tegengekomen dat klanten zich afvroegen waarom ze niet werden gevonden op een bepaald zoekwoord, terwijl datzelfde woord nergens terug te vinden was op de website. Zelfs niet in de namen van de plaatjes.

Vraag je bij het schrijven van een blog of artikel altijd af welke vraag van welke klant je wenst te beantwoorden. Gebruik zoveel mogelijk hetzelfde taalgebruik als je klant. Een beetje alsof je voor de klas staat dus 🙂
Google raadt het volgende aan om een betere ranking te krijgen:
- Kies voor een goede domeinnaam direct gekoppeld aan webhosting. (dus geen verwijzing/ redirect)
- Maak een website voor gebruikers, niet voor zoekmachines.
- Zorg voor een beveiligde site (SSL). Een beveiligde site herken je aan het slotje bovenaan naast het site-adres. Daarnaast begint de domeinnaam altijd met https.
- Zorg dat de site snel is. Bespaar dus niet op goede webhosting en plaats geen grote afbeeldingen op je site.
- Wil je video gebruiken op een webpagina? Plaats de video dan bij voorkeur op Youtube. Youtube is van Google en je kunt de video insluiten op jouw eigen website.
- Maak een nuttige site, met veel informatie, en schrijf pagina’s die jouw antwoord op de vragen duidelijk en nauwkeurig te beschrijven.
-
Een alt tag toevoegen
Zorg ervoor dat alt-attributen beschrijvend en nauwkeurig zijn. Deze zg. alternatieve tekst, is zichtbaar als de afbeelding niet geladen kan worden en wordt ook uitgesproken door software die doven of slechthorenden gebruiken. Daarnaast gebruikt de zoekmachine de tekst om te bepalen waar de afbeelding over gaat.
- Gebruik trefwoorden (zoekwoorden) om beschrijvende, mensvriendelijke URL’s te creëren.
- Bedrieg je bezoekers én Google NIET door verschillende inhoud te presenteren (bijvoorbeeld door naast de site andere mappen met ‘landingspagina’s’ te plaatsen of door plaatjes populaire namen te geven die niets te maken hebben met hetgeen op de afbeelding staat… etc etc) Dit wordt aangeduid als cloaking.
- Zorg voor een 301-omleiding of een rel = “canonical” element in de link om –in geval van pagina’s met vrijwel gelijke content- te verwijzen naar de hoofdpagina. Dit is ook aan te raden als je een blogbericht wenst te verwijderen. De Yoast-plugin kan je hierbij helpen.
Voorbeeld (zie plaatje):
Omdat mijn blog over het aanleveren van fotomateriaal voor je website of printwerk ook op de site van een klant is geplaatst, heb ik de URL van de originele blog -m.b.v. de Yoast plugin- gekopieerd en bij Geavanceerd -> Canonieke URL geplakt. - Ook kun je veel voordeel behalen door je website aan te melden op https://www.google.nl/business/
Een van de belangrijkste elementen voor het opbouwen van een online marketing strategie rondom SEO is empathie voor jouw publiek. Zodra je begrijpt waar de gemiddelde zoeker en meer specifiek: jouw doelgroep naar zoekt, kun je deze effectiever bereiken en blijf je boeien.
Meer domeinnamen redirecten naar één site? Heeft dat toegevoegde (SEO) waarde?
Jaren voordat de zoekmachine van Google populair werd, bouwde ik al websites. Mijn bedrijf heb ik destijds Kahlo gedoopt, omdat ik tijdens een rondreis in Mexico zwaar onder de indruk raakte van kunstenares ‘Frida Kahlo‘.
Als ik destijds had geweten wat ik nu weet, had ik dit nooit gedaan. Wie alleen al op het woordje ‘Kahlo’ zoekt, treft duizenden zoekresultaten die over deze kunstenares gaan. De concurrentie is gigantisch. Maar omdat je een bedrijfsnaam ook weer niet zo gauw verandert, heb ik een paar jaar geleden besloten de domeinnaam te veranderen van kahlo.nl naar kahlowebsites.nl
-zie uitleg over Longtail zoektermen hieronder
De naam kahlo.nl gebruik ik nog steeds, omdat ik dit handig vind in de communicatie. Lekker kort en krachtig.
Maar ik koester niet de illusie dat ik hiermee mijn positie (ranking) in de zoekresultaten verhoog. Het kopen van verschillende domeinnamen die verwijzen naar één categorie- of webpagina, is vrijwel zinloos.
Hoe ‘kijken’ zoekmachines? En hoe help je ze een handje. Enkele SEO-tips!
Zoals gezegd is het bij Search Engine Optimization (SEO) belangrijk om ervoor te zorgen dat zowel gebruikers als zoekmachines begrijpen waarover de geboden informatie gaat.
En alhoewel zoekmachines veel slimmer zijn geworden, kunnen ze in veel opzichten een webpagina nog steeds niet begrijpen en zien zoals een mens dat doet. SEO helpt de engines erachter te komen waar elke pagina over gaat, en hoe deze nuttig kan zijn voor de bezoekers.
VOORBEELD:
Stel je plaatst een foto van een schilderij online. Als mens zou je dit kunnen beschrijven als “een mooie afbeelding van een vrouwelijk naakt, realistisch geschilderd”. Een zoekmachine kan dit echter niet en heeft behoefte aan wat meer –technische- uitleg. Dit kan door bijvoorbeeld beschrijvende termen in de naam van het plaatje op te nemen. Ofwel schilderij-vrouwelijk-naakt.jpg i.p.v. DC12435987.jpg. En een alt-tag toe te voegen waarin het plaatje wordt beschreven.
Bovenstaand voorbeeld zorgt voor een dilemma, omdat de menselijke bezoeker vaak liever mooie afbeeldingen ziet dan veel tekst. Voor een robot is het precies andersom! Probeer dus toch om een schilderij of een product in een webwinkel zo goed mogelijk te beschrijven. Bijvoorbeeld via een uitklapmenu met meer informatie.
Verwerk de belangrijkste zoekwoorden
Een zoekwoord (ofwel keyword) is een bepaald woord -of een combinatie van woorden- die iemand gebruikt in zoekmachines als Google. Als deze (grotendeels) matchen met de woorden die jij op een bepaalde webpagina hebt geplaatst, dan is de kans groot dat je bovenaan staat in de zoekresultaten.
Hoe verwerk je die keywords?
Als je over een Content Management Systeem beschikt – zoals WordPress- , kun je vrij makkelijk teksten en images plaatsen waarin de belangrijkste zoektermen zijn verwerkt. Hoewel zoektermen niet te vaak voor moeten komen, is het aan te bevelen dat ze -afhankelijk van de lengte- minimaal 4x in de tekst voorkomen.
Bijvoorbeeld:
- In de titel (en URL)
- in de description, ofwel Meta-omschrijving**
- het eerste woord van de tekst,
- in een subkop,
- in de opsomming,
- vetgedrukt in de tekst.
- In de namen van je afbeeldingen.
**Dit kun je het beste doen met de plugin van Yoast! Zie plaatje.

Ook afbeeldingen die je gebruikt, kun je het best een andere naam geven -met zoekwoord- voordat je ze in je artikel plaatst. Met een naam als ZOC8965fD556.jpg kan een zoekrobot niet zo veel.
Voorbeelden van SEO- valkuilen of verwarring die kan ontstaan:
- Een bepaalde pagina biedt wel degelijk een relevant antwoord, maar er wordt teveel vakjargon gebruikt, terwijl de vraagstellers algemene beschrijvingen gebruiken. Zoals het schrijven over “food koelunits” wanneer mensen daadwerkelijk zoeken naar “koelkasten”.
- (Te) Creatieve titels. Je schrijft bijvoorbeeld over jouw geweldige zwembad waar je ook heerlijk Martini’s kunt drinken aan de poolbar. Je doopt dit artikel: ‘Relaxed wet Martini’s in a wet suite’ en de zoekmachine begrijpt niet meer waarover het artikel gaat..
SEO-optimalisatie. Zoekwoorden Research:

Keywords zijn nog steeds belangrijk. Maar overdrijf niet.
Keyword (ofwel sleutelwoord ofwel zoekterm) onderzoek is een van de meest belangrijke, waardevolle en hoog rendement activiteiten op het gebied van search marketing. Door te speuren naar de juiste keywords leer je niet alleen om de juiste woorden in de juiste zinnen te zetten***, je komt zo ook veel meer te weten over jouw klanten.
*** Let op! één van de belangrijkste tips van Google is dat je een website –vooral- voor gebruikers maakt, en niet voor zoekmachines. Dit betekent dat teksten die vol staan met zoekwoorden, niet per definitie makkelijk te behappen zijn door de lezer. Daarnaast loop je het grote risico dat Google deze aanpak gaat zien als misbruik, met alle gevolgen van dien.
Wat zijn ‘goede’ zoekwoorden?
Om de waarde van een zoekwoord te begrijpen, moeten we onze eigen website begrijpen.
Vraag jezelf …
- Is dit keyword echt relevant voor wat je wil vertellen c.q. verkopen? En zo ja, zijn er dan wellicht meer woorden nodig? Zie uitleg ‘longtail zoekterm’ hieronder.
- Als zoekers dit woord gebruiken en op jouw site terecht komen: vinden ze dan ook wat ze zoeken?
- Zullen ze blij zijn met wat ze vinden ?
- Zal zo’n bezoek resulteren in aankoop of andere organisatiedoelen ?
Indien het antwoord op al deze vragen een duidelijk “Ja!” is, dan heb je een goed zoekwoord.
Zoek zelf m.b.v. jouw keyword in de grote zoekmachines
- Want zo krijg je inzicht in de mate van competitie. Staan er namen bij tegen wie het moeilijk concurreren is?
Zo weet ik dat ik met deze blog niet gauw bovenaan zal staan in Google. De concurrentie op een zoekterm als SEO is te groot. Maar zoals gezegd, schrijf ik niet alleen voor Google. Ik wil ook mijn klanten helpen. - Staan er veel advertenties boven en rechts naast de organische (niet betaalde) zoekresultaten? Dit betekent vaak dat het om een lucratief zoekwoord gaat.
- Maak een test campagne op Google Adwords pagina en maak gebruik van de zoekwoordenplanner bij de Hulpprogramma’s.
In het verhaal hierboven heb ik het voornamelijk over ‘shorttail’ zoekwoorden, waarbij de concurrentie vaak erg hoog is. De laatste jaren wordt er steeds vaker gezocht op longtail keywords.
Wat zijn longtail zoektermen?
SHORTTAIL:
Als je op zoek bent naar een betrouwbare homeopathische online dokter, en je alleen het woordje ‘dokter’ typt in de zoekbalk dan kun je op je vingers natellen dat het aantal niet relevante zoekresultaten gigantisch is.
MIDDLE TAIL
Vervolgens zoek je op ‘Online dokter’. De concurrentie is nog steeds groot, maar Google begrijpt al beter waarnaar je op zoek bent.
LONG TAIL
Nu typ je ‘betrouwbare homeopathische online dokter’.
Vervolgens worden er nog heel veel resultaten getoond, maar de kans dat je vindt wat je zoekt, is veel groter.
Bedenk dus bij elke pagina of bericht (blog) die je publiceert, welke vraag -van welke bezoekers- jij wenst te beantwoorden. Verplaats je in de -door jou gewenste- bezoekers en denk na over de vragen die zij kunnen hebben.
Hoe komen we meer te weten over de zoekwoorden?
Enkele online hulpmiddelen die helpen bij jouw SEO-optimalisatie:
- Google Adwords’ Keyword Tool
- Google Trends Keyword Demand Prediction
- Wordtracker’s Free Basic Keyword Demand
- Zie ook: The SEOmoz blog category on Keyword Research
Blijf realistisch!
De juiste ‘longtail’ zoekwoorden toepassen, in tekst en techniek, zijn geen garantie voor succes. Als grote merken dezelfde woorden gebruiken (en meer geld besteden aan Adwords campagnes), wordt het voor kleinere aanbieders een zware strijd om –redelijk- bovenaan te komen staan in de zoekresultaten . Dit kan soms jaren van inspanning kosten.
LinkBuilding, gebruik maken van (externe) links.
Voor zoekmachines die het web doorzoeken, zijn hyperlinks de ‘bruggen’ tussen verschillende webpagina’s. Dat wil zeggen dat als veel andere (betrouwbare) sites naar jou verwijzen m.b.v. een link, jouw content eerder gevonden wordt en een hogere positie behaalt in de zoekresultaten.
Door middel van links kunnen zoekmachines niet alleen de populariteit van een website analyseren maar ook zaken als vertrouwen, mate van spam, en gezag. Betrouwbare sites linken vaak naar andere vertrouwde sites, terwijl ‘spammy sites’ slechts een paar links van betrouwbare bronnen ontvangen.
Welke invloed kunnen (welke) links hebben op de ranking?
- Lokale / Topic/ Specifieke Populariteit
Bijvoorbeeld:
op jouw site verkoop je herenkleding. Een link naar jouw site op de site van een bekend mode-ontwerper, zal veel meer waarde hebben dan een link op een website over rolschaatsen. - TrustRank
Links op vertrouwde domeinen zoals universiteiten, websites van de overheid en non-profit dragen bij aan een hogere ranking. - Link Neighborhood
Spam banden gaan vaak in beide richtingen. Denk goed na voordat je zelf een link plaatst naar een ander site. - FreshRank
Wordt er veel naar jouw site gelinkt? Stop dan niet met linkbuilding. Ook de ‘versheid’ van een link wordt beoordeeld. Geen nieuwe links, betekent dat een site zakt in de ranking. - Delen op sociale netwerken
Laat sociale diensten zoals Facebook en Twitter niet links liggen!
Hoewel zoekmachines anders omgaan met sociaal gedeelde koppelingen, worden ze wel opgemerkt. Er is veel discussie onder de “zoekprofessionals” over hoe deze links precies gesignaleerd worden in de algoritme, maar niemand zal het toenemende belang van sociale kanalen ontkennen .
Hoe zorg je voor links naar jouw site?
- “Natuurlijke” Links
Links die geplaatst worden door webmasters die graag willen linken (verwijzen) naar jouw content of bedrijf. Dit vereist geen specifieke actie van de SEO. Wel blijft het creëren van waardig materiaal (boeiende content!) belangrijk. Daardoor vergroot je de kans op meer ‘natuurlijke’ links. - Manual ” Outreach ” Link Building
De SEO kan andere webeigenaren benaderen om een link te plaatsen naar de eigen site. Veelal is dit tegen betaling of omdat de SEO de ander ervan kan overtuigen dat het plaatsen van een link ook voor hun eigen belang kan zijn . - Zelf Gemaakt
Honderdduizenden websites bieden elke bezoeker de mogelijkheid om links te plaatsen in een forum, bij het commentaar op een blog of gebruikersprofiel. Dit soort links kunnen echter beschouwd worden als spam, dus overdrijf het niet.
Voorbeelden van Link Building strategie
- Vraag aan jouw klanten om een link te plaatsen op hun site! Dit kan in de vorm van een tekstlink, banner of m.b.v. een plaatje.
Let OP: Zorg ervoor dat de link SEO-geoptimaliseerd is. Een plaatje geef je een beschrijvende naam.
=> Dus: fles-met-naam-van-het-product.jpg i.p.v. DC123589C.jpg.
=> Een goede alt-tag.
=> Een tekstlink als deze: Meer informatie over wasmachine naam X is beter dan ‘klik hier voor meer info’. - Begin een bedrijfsblog.
Maak er een waardevolle, informatieve en onderhoudende blog van die graag door mensen wordt gelezen én gedeeld! - Zorg voor pagina’s die spontaan gedeeld worden. Een erg goed – maar duizelingwekkend- voorbeeld is http://www.master-cleaners.co.uk/blog/how-not-to-clean-a-window/. Een pagina op een verder vrij saaie site over ‘Office Cleaners’. In de SEO wereld wordt dit vaak “linkbait” genoemd.
- Zorg voor nieuwswaarde.
Verdien de aandacht van de pers, bloggers en andere nieuwsmedia zodat ze een link plaatsen naar jouw site. Soms kan dit op eenvoudige wijze. Zoals het weggeven van gratis coupons of de organisatie van een loterij.
Last but not least:
SEO draait NIET alleen om de technische details! Het gaat uiteindelijk om mensen.
Promoot jouw site! Bijvoorbeeld via Social Media.
Je kunt een perfecte website bouwen, maar de inhoud ervan kan onzichtbaar blijven voor zoekmachines. Tenzij je de content promoot. Dit komt omdat de zoektechnologie zich uiteindelijk baseert op de statistieken van ‘de relevantie en mate van belangrijkheid’ om de resultaten weer te geven.
Als niemand reageert op jouw webpagina’s -door bijvoorbeeld een artikel te delen of ernaar te verwijzen via een link-, kan de zoekmachine ervoor kiezen om de pagina’s te negeren. De engines zijn niet in staat om fantastische stukken tekst op jouw site door mensenogen te zien. Alleen mensen kunnen ontdekken, reageren én ernaar verwijzen.
Dit betekent dat een site die door de zoekmachines ‘begrepen’ wordt, weliswaar een goede basis vormt voor betere vindbaarheid, maar niet dat de web ondernemer tevreden achterover kan leunen om het over te laten aan de techniek. Hij/zij zal de site moeten bijhouden, regelmatig voeden met interessante content en promoten in de social media of via de sites van partners.
NB: Persoonlijk heb ik hier moeite mee. Het houdt in dat bedrijven die veel (kunnen) besteden aan betaalde social media of Adward campagnes, ONGEACHT de kwaliteit van hun blog – beter scoren in de zoekresultaten.
Veel succes!
Dit artikel is geschreven in 2014 en eind 2020 bijgewerkt
Hallo Karen,
Voorwaar een heel stuk tekst om in je op te nemen.
Goed dat je waarschuwt voor zgn SEO help sites, ik ben daar zelf al eens ingetuind.
Interessante tekst die ik nog vaak zal doorlezen verwacht ik.
vriendelijke groet
Jan de Laat