Pingback, Trackback en reactieformulier? Wat zijn dat en moet je ermee?

Wat zijn trackbacks en pingbacks?
Als jij in je bericht of blog een link plaatst die verwijst naar een blog van iemand anders, dan ontvangt deze een bericht.
D.w.z. als dit is geactiveerd op de betreffende website.

Het mooie van WordPress is namelijk dat interactie mogelijk wordt gemaakt met de bezoekers én andere sites, d.m.v.:

  • Een reactieformulier (Comments)
  • pingback,
  • trackback.

Bij ‘Instellingen -> Reacties’ kun je deze opties aanvinken of het vinkje weghalen:

Reactieformulier
Met een reactieformulier kunnen bezoekers op de site reageren op een bericht. Bij ‘Instellingen -> Reacties’ is het mogelijk om aan te geven of je bijvoorbeeld een reactie eerst wilt goedkeuren alvorens ze geplaatst wordt, hetgeen zeker aan te bevelen is.

🙂  Voordeel: je komt makkelijker in contact met de bezoekers op de site.
🙁 Nadeel: een contactformulier is spamgevoelig. Door gebruik te maken van een captcha is dit echter goed tegen te gaan.

Pingback geactiveerd?
Op het moment dat iemand (in een systeem als WordPress) een hyperlink plaatst naar een blog die je hebt geschreven, ontvangt jouw site een seintje en controleert of er daadwerkelijk een link is geplaatst. Daardoor is pingback minder gevoelig voor spam dan een trackback.

🙂 Voordeel: het is leuk om te weten of en hoe vaak er naar een bepaald artikel verwezen wordt, alhoewel dit soort informatie ook makkelijk te achterhalen is via statistieken zoals deze door Google Analytics wordt aangeboden.
🙁 Nadeel: als je -zoals ik net heb gedaan met Google Analytics– linkt naar een ander bericht op de eigen site, ontvang je ook een notificatie. Dit kun je omzeilen door niet de volledige URL te gebruiken, maar een ‘relatieve link’.

Dus niet https://kahlowebsites.nl/waarom-google-analytics-webstatistieken/
maar:
/waarom-google-analytics-webstatistieken/

Trackback geactiveerd?
Stel je wilt reageren op een blog van een ander. Alleen wil je geen gebruik maken van het reactieformulier maar zelf een bericht schrijven op jouw site waarin je reageert op deze blog. Je kunt dan gebruik maken van een Trackback.

  1. Je schrijft jouw commentaar en maakt er een blogpost (Bericht) van.
  2. Je stuurt een trackback naar de schrijver van de blog, zodat deze weet dat je op zijn/haar post hebt gereageerd. Zie plaatje hieronder.
  3. Wanneer de ander de trackback heeft geactiveerd (!) en accepteert, verschijnen de eerste paar regels van jouw post bij hem/haar in de comments, inclusief link!

🙂 Voordeel: het zorgt weer voor extra content op de eigen site.
🙁 Nadeel: het is bijzonder spamgevoelig en het risico is groot dat je trackback notificaties ontvangt met links naar artikelen die niets te maken hebben met jouw blogs.

*** Zie je deze opties niet? Klik dan op ‘Scherminstellingen’ rechtsboven in het scherm en vink de gewenste opties aan.

Is het beter om Trackbacks en Pingbacks uit te zetten?

spam

Mooi als bezoekers en andere webeigenaars kunnen reageren en linken, maar helaas biedt dit ook veel mogelijkheden voor spammers.

Het is geen verrassing dat er op internet enorm veel spam te vinden is. Sommigen schatten dat zo’n 60 % van de webpagina’s spam zijn die gebruikt worden voor linkbuilding. De zoekmachines proberen om orde te scheppen en gebruiken systemen om de betrouwbaarheid te meten. Links naar jouw site op vertrouwde domeinen zoals universiteiten, websites van de overheid en non-profit zullen dan ook bijdragen aan een hogere ranking.
Maar links op onbetrouwbare sites NIET! (Zie seo-zoekmachineoptimalisatie-is-je-verdiepen-in-de-klant/ op deze site)
Veel trackbacks bevatten onbetrouwbare links en vaak heb je er alleen maar last van. Ik zie dan ook steeds vaker dat webeigenaren afzien van deze opties, zie het eerste plaatje in dit bericht.

Heb je inmiddels al veel berichten online staan?
Dan zul je alsnog bij de eerder geplaatste berichten de pingbacks, trackbacks – en indien gewenst: de berichten – moeten uitzetten.

Ga naar “Berichten -> Alle berichten”. Je kunt bij Scherminstellingen aangeven hoeveel berichten er op één pagina getoond mogen worden. Selecteer alle berichten door een vinkje bij “Titel” te zetten.

Kies nu voor ‘Bewerken ->Uitvoeren’ en selecteer ‘Niet toestaan’ bij Reacties of Pings.

Voor Trackbacks bestaat deze optie vreemd genoeg niet, en bij veel berichten kun je jouw webbeheerder vragen om gebruik te maken van onderstaande SQL -regel:

UPDATE wp_posts SET ping_status=”closed”;

Veel succes gewenst!
Karen Nijst