Slecht nieuws: dat is vrijwel onmogelijk. Uiteraard kun je wel het e.e.a. doen, maar het blijft altijd mogelijk een foto te ‘jatten’. Je leest er hier meer over.
Je online foto’s zijn sowieso niet geschikt voor print- of drukwerk.
Op een website -met een deskundige webmaster- worden de foto’s flink verkleind omdat een webpagina anders niet snel genoeg laadt. En als je een foto van maximaal 1200px breed online zet (wat al vrij breed is voor een site), is er hooguit een kleine afdruk van te maken, veelal in slechte kwaliteit. Uiteraard kan iemand die foto’s op de eigen website plaatsen, maar dat is te achterhalen via sites als Google Images of Tineye .
Wil je toch extra bescherming tegen diefstal?
Dan kunnen wij de ‘right click’-optie blokkeren. Toch blijft het dan nog steeds mogelijk een foto te jatten. Bijvoorbeeld door een screenshot te maken. Maar je maakt het veel mensen wel wat lastiger, zodat ze zullen afhaken.
Heb je een WordPress-site? Dan kun je deze plugin gebruiken (klik hier).
Het mooie van deze plugin is dat je hiermee ook jouw foto’s en teksten op een tablet of smartphone kunt beveiligen tegen opslaan! Je kunt het uitproberen!
Kijk op de site www.beeldendevrijetijdskunst.nl.
Daarnaast kunnen wij op of onder je foto een copyrightmelding plaatsen. Zoals ‘© 2020 Naam v.d. eigenaar of bedrijf’. Dit heeft geen enkele officiële waarde maar mogelijk weerhoudt het anderen je foto ongevraagd te gebruiken.
Overigens zou ik me ook niet al te druk maken. Doen wij -zoals je kunt uitproberen- ook niet.
Zolang de ander netjes jouw naam en website vermeldt, is het gratis reclame waarmee je anderen naar jouw site kunt lokken. Wij hebben ontdekt dat de meerderheid van de gebruikers die afbeeldingen stelen, mensen zijn die niet beter weten en ‘gewoon’ mooie foto’s willen gebruiken op -bijvoorbeeld- Facebook.